?> De narcissen van bollenteler Rob van Haaster

De narcissen van bollenteler Rob van Haaster
23 juni 2016

Lees hier de blog naar aanleiding van de cadeau gekregen narcissen van bollenteler Rob van Haaster

Toen buur bollenteler Rob van Haaster afgelopen winter als dank voor een geslaagd avondje ‘Nacht van de nacht’ Kunstfort marketingmedewerker Marian Boellaard een mooie partij van zijn narcissen aanbod, kon zij daar natuurlijk geen nee tegen zeggen. Zij lichtte het Bijenmuseum team in, en die nam gelijk contact met Rob op.

De narcis is niet de allerbeste drachtplant onder de stinzen, maar je moet een gegeven paard niet in de mond kijken ;-) en bij voldoende vocht in de lucht geeft ze toch aardig gul stuifmeel en nectar af. Omdat bloembollentelers toch flink veel bestrijdingsmiddelen gebruiken wilden we wel eerst wat meer weten alvorens tot het planten van de narcissen over te gaan. We lieten Rob weten erg blij met het aanbod te zijn, maar hem nog graag een beetje aan de tand te willen voelen...Hij reageerde snel en verwelkomend op onze vraag en voor we het wisten zaten we met hem aan tafel bij zijn bedrijf aan de Spieringweg.

Het werd een prettig en informatief gesprek en Rob liet ons weten dat er geen neo-nicotinoiden in zijn narcissen bollen zitten. Dat was een vereiste vanuit ons. We vertelden hem de bollen nu graag te willen planten en dit te koppelen aan een blog die een inkijkje zou bieden in Rob’s bedrijfsvoering en de vele complexe keuzes op weg naar de verduurzaming van zijn bedrijf. Op deze wijze kon Rob zijn verhaal doen over zijn bedrijfsvoering en konden wij uitdragen dat we in het maatschappelijk debat rondom bijensterfte liever voor de dialoog kiezen in plaats van voor vijandschap en negatieve labels. Juist op het fort met haar militaire historie.

Lees hieronder over de ontwikkelingen in Rob zijn bedrijf op het gebied van verduurzaming.

ENERGIEBESPARING Rob van Haaster werkt binnen het bedrijf aan energie besparing door o.m. de warmte uit zijn kas te gebruiken voor het drogen van de bollen. De koelmotoren geven de warmte weer terug in het leidingnet of de schuur ruimte, en zo gaat er geen warmte naar buiten toe verloren. In zijn koelcellen hangen verder stroken plastic voor de deur zodat de kou bij het openen van de deur minder snel weg gaat.

ZONNE-ENERGIE Afgelopen winter zijn er in zijn bedrijf zonnepanelen geplaatst waarmee ze het energieverbruik met 15 % hebben kunnen verminderen. Er zijn nu 80 panelen aangeschaft met de mogelijkheid voor nog eens 140 .

GPS Met GPS kan het bedrijf tegenwoordig zo recht en strak planten dat ze de bollen efficiënter kunnen plaatsen en daardoor beduidend verder van de slootkanten kunnen afblijven.

PLANTGEZONDHEID Rob is meer gebruik gaan maken van plantaardige oliën, natuurlijke schimmels (mycorizia) en restproducten uit de garnalen industrie. Deze zorgen voor een betere conditie van de plant. Op het land gaan ze meer en gevarieerde groenbemesters toepassen om zo de grond in een optimale conditie te krijgen waardoor de plant minder stressgevoelig wordt en dus minder vatbaar voor zieken.

Verder wordt er met scan apparatuur gekeken waar de grond goed is en waar ze verbeterd kan worden, onder meer op het gebied van structuur en bodemgesteldheid of de voeding samenstelling. Dit is een gespecialiseerd bedrijf die een soort verticale platte grond van de bodem kan maken. Het bedrijf maakt een Veris scan dat bestaat uit een zogenaamde Agrometius en Agrifirm Plant, de één doet het ‘fysieke’ werk en de ander rekent de bewerking uit.

Ook zuivert van Haaster met UV licht de lucht zodat de omgeving steeds schoner wordt en waardoor het uitgangsmateriaal beter is. Dit doen ze in de afgesloten ruimte waar de bloembollen lang opgeslagen liggen en daardoor vatbaarder zijn voor allerlei schadelijke organismes. D.m.v. een ventilator wordt de omgevingslucht langs een UV lamp geleid die ervoor zorgt dat de lucht wordt gezuiverd. Alleen hele kleine organismes zoals myte en trips kunnen daar niet tegen.

Overall is het bedrijf al een aantal jaar bezig om toe te werken naar een methodiek van minder preventief spuiten, waarbij de nadruk meer ligt op het optimaal regelen van de basisomstandigheden waardoor de planten meer stressvrij kunnen groeien en dus minder chemische toevoegingen nodig zijn. Of zoals Rob het zelf treffend zegt: “Al met al zijn we druk in de weer om opnieuw te leren telen met een ander, meer natuurvriendelijk vertrekpunt.”

In de sierbollenteelt is landelijk sowieso sprake van een serieuze kentering naar meer duurzaam en liefst zelfs ecologisch telen. Initiatieven zoals het bollentelers coöperatief NLG Holland (wat staat voor Natural Living and Growth Holland) krijgen steeds meer bijval en ook op beleidsniveau zijn er goede ontwikkelingen gaande.

En Rob's narcissen stonden er afgelopen lente zeker prachtig bij!

Zie voor meer info over Rob zijn bedrijf http://www.vanhaastervijfhuizen.nl/nl/home

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.