?> ?> Bee bearding

Bee bearding
07 maart 2016


Een steekje meer of minder...

Bee bearding is een eeuwenoud inwijdingsritueel waarbij imkers baarden met hun eigen bijenvolken maken. Het gebruik ging oorspronkelijk over de versterking van de band tussen de imker en zijn bijenvolken. Door een jonge koningin in een klein kooitje om de nek te hangen trekken de bijen naar de imker toe. De koningin en een deel van haar bijenvolk worden een paar dagen van te voren apart gehouden en krijgen speciale suikersiroop toegediend zodat ze rustiger en gewilliger zijn.

Wil je meer weten over dit fascinerende fenomeen?
Kom dan tijdens de lentetentoonstelling The Prophecy of Bees, opening zondag 3 april, zeker ook even kijken in de projectruimte van het bijenmuseum, waar onder meer het drieluik BEE(S)MATTER|S hangt, waarvan 1 luik het fenomeen bee bearding belicht (de titel van het drieluik verwijst naar bijen gerelateerde zaken en naar het feit dat bijen er toe doen, belangrijk zijn).

* De still in het BEE(S)MATTER|S luik komt uit de kunstfilm Springtime (2010-2011) van Jeroen Eisinga
* De zwart wit afbeelding van de man met bijen baard komt van internet. Herkomst onbekend. 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.