Kruisbestuivingen lente tentoonstelling The prophecy of Bees en het Kunstfort Bijenmuseum
12 februari 2016


Curator en projectleider gaan inspirerende kruisbestuivingen aan. 

Julia Geerlings, curator van de lente tentoonstelling van het Kunstfort bij Vijfhuizen, The Prophecy of Bees, en de projectleider van het Kunstfort Bijenmuseum zoeken de samenwerking op. Het overkoepelende thema bijensterfte biedt zoveel mogelijkheden tot spreekwoordelijke, en wie weet, ook wel echte kruisbestuivingen..

We hebben meerdere activiteiten in petto. Zo gaan we onder meer tijdens het FORTENSEIZOEN op zondag 17 april een rondleiding geven langs de tentoonstellings- en projectobjecten. Het belooft boeiend, avontuurlijk en visueel prikkelend te worden! Aanmelden kan t.z.t. via de website van het Kunstfort, www.kunstfort.nl

En afhankelijk van het weer (en de invloed ervan op de dracht in de omgeving) zal deelnemend kunstenaar Sema Bekirovic in de vroege of late lente een klein object van de Ikea in 1 van onze bijenkasten plaatsen. Toeval en het contrast tussen natuur en cultuur zijn terugkerende thema's in haar werk. Hoe zal het nijvere bijenvolk het object transformeren? En maken de bijen of de kunstenaar het uiteindelijke kunstwerk?

En voor alle natuurvrienden onder ons: het plaatsten van het kleine object verstoort het volk niet. Wij houden het welzijn van de bijen bij deze kunstingreep (en alle andere activiteiten) nauw in de gaten.

Over het beeld
Kunstenaar Sema Bekirovic
Untitled (Bees)
Object on wall, 2011-2013


Blog entree van 12 februari 2016

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

 

Locatiepartner bijenbloemen velden

 

Projectpartners

 

Sponsoren, subsidiënten en financiers

PBCF Corendon logo_ASN logo_BIO_RON Groen en Doen logo_bouwmaat logo_koop-zaden logo_ruigrok logo_haarlemmermeer logo_de_traay HLMR Logo Nieuwe Pioniers Crowdfuding voor Natuur Logo Nederland Zoemt Logo de Bijenkorf

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: Mon–Wed 13–17, Fri–Sun 13–17
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.