De Hongerige Stad, de Beemster Bijenmarkt en inzaaidag Plesmanhoek Haarlemmermeer
05 mei 2015


Het Kunstfort Bijenmuseum was de afgelopen weken onder meer te vinden in de Beemster, in Amsterdam en lokaal in de Haarlemmermeer met projectpartner Stichting Smart Beeing.

Het team heeft bij het evenement Sting Like a Bee (binnen de programmareeks De Hongerige Stad in Pakhuis de Zwijger Amsterdam) zijn oor goed te luisteren gelegd: er waren meerdere interessante sprekers waaronder hommel expert Dave Goulson (auteur van onder meer de zeer vermakelijke en informatieve pageturner 'Een verhaal met een angel'), stadsecoloog Remco Daalder en Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur bij Naturalis in Leiden.

Afgelopen zaterdag heeft het team de Beemster Bijenmarkt bezocht en zich goed laten informeren over o.a. de verschillen tussen de organische varroamijt bestrijders oxaalzuur en mierenzuur en de relatief onbekende dracht bloem Limnanthes douglasii (in de volksmond het spiegeleitje genoemd - zie de bloem en je weet waarom!).

En zondag hebben we in een heerlijk verkwikkende regenbui - onder de bezielde leiding van boer Gert-Jan Petrie en imkers Roxanna en Saskia - een half hectare terrein ingezaaid ten behoeve van de 10 biologisch dynamische bijenkasten die daar staan. Een bijzonder mooi en belangrijk initiatief van projectpartner Smart Beeing (www.smartbeeing.com). Het was een heerlijke dag. Bedankt Smart Beeing en dank ook aan Dagmar, Lua, Roni en Naranja, de hond van imker Ferry, voor de mooie kiek!! 

Komende weken zijn we onder meer druk met de Bijen Itour. Hou de facebook van het Kunstfort bij Vijfhuizen in de gaten voor de laatste nieuwtjes.     


Blog entree van 5 mei 2015  

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

 

Locatiepartner bijenbloemen velden

 

Projectpartners

 

Sponsoren, subsidiënten en financiers

PBCF Corendon logo_ASN logo_BIO_RON Groen en Doen logo_bouwmaat logo_koop-zaden logo_ruigrok logo_haarlemmermeer logo_de_traay HLMR Logo Nieuwe Pioniers Crowdfuding voor Natuur Logo Nederland Zoemt Logo de Bijenkorf Logo Oranjefonds

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: Mon–Wed 13–17, Fri–Sun 13–17
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.