Twee nieuwe kunstwerken in de projectruimte van het Kunstfort Bijenmuseum
10 april 2015


Het Kunstfort Bijenmuseum is ontzettend blij met twee recentelijk geplaatste nieuwe kunstwerken in de projectruimte.

Bijenkoningin (2013) van Karola Veldkamp
Van de Heemsteedse kunstenaar Karola Veldkamp hebben we een prachtig beeld in bruikleen. Het werk heet de Bijenkoningin en is gemaakt van haar eigen bijenvolk dat in 2013 gestorven is. Kom snel naar het Bijenmuseum om haar in het echt te bewonderen en te lezen over de achtergrond van het volk en de kunstenaar.

STAGNATION HONIGPUMPE (2015) van kunstenaar Robert Roelink
STAGNATION HONIGPUMPE is een heel tactiel sculptuur geworden, die de 2 documentatiekasten in de projectruimte mooi overspant. Het werk verwijst naar de raten die bijenvolken bouwen en is bijna helemaal gemaakt van oud en gerecyled plastic.

Waar de honingbij en Joseph Beuys (waarvan we eveneens werk en documentatiemateriaal vertonen) met was werken, werkt Robert veel met plastic. Hiermee verwijst hij naar de sterke maar zeker niet onuitputtelijke natuur, de fijne balans tussen individu en collectief, tussen productie en consumptie en het gebruik en misbruik van natuurlijke bronnen. Bovendien is het een vrije ode aan de werkelijk perfecte bouwgrid van de bijenraat, ook wel de zeshoek of hexagoon genoemd. Hexa is Grieks voor zes en gonos betekent hoek.

Het Kunstfort team wil Karola en Robert erg bedanken! 

Het Kunstfort bij Vijfhuizen is sinds 22 maart weer open voor publiek. Het nieuwe jaar is gestart met de kunsttentoonstelling Holzwege. Parallel aan deze kunsttentoonstelling is het Kunstfort Bijenmuseum te bezoeken. U hoeft hiervoor geen extra kaartje te kopen.  Openingstijden Kunstfort: woensdag, zaterdag & zondag van 13:00-17:00 uur.

(klik op foto serie om te vergroten)

Blog entree van 10 april 2015 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

 

Locatiepartner bijenbloemen velden

 

Projectpartners

 

Sponsoren, subsidiënten en financiers

PBCF Corendon logo_ASN logo_BIO_RON Groen en Doen logo_bouwmaat logo_koop-zaden logo_ruigrok logo_haarlemmermeer logo_de_traay HLMR Logo Nieuwe Pioniers Crowdfuding voor Natuur Logo Nederland Zoemt Logo de Bijenkorf

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: Mon–Wed 13–17, Fri–Sun 13–17
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.