Het Kunstfort Bijenmuseum achter de coulissen
06 maart 2015


6 maart 2015 

Het Kunstfort Bijenmuseum team is nog druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. 

Zo wordt er hard gewerkt aan het programma, met onder meer bijdragen van twee regionale kunstenaars; de ontwerpplannen voor de bijenbehuizing en een gloednieuwe Bijen I Tour voor iPhone en Android. Deze app leidt fietsers langs diverse imker- en drachtgebieden in de Haarlemmermeer, verrijkt met interessante wetenswaardigheden, mooie foto's en een prachtselectie van oude bijen en imker filmfragmenten uit het archief van EYE Amsterdam.* Wist je bijvoorbeeld dat in de jaren 20 van de vorige eeuw veel imkers zonder kap en handschoenen met hun bijen werkten? Waren bij & mens toen zóóó relaxed?? 

Hou de facebook pagina van het Kunstfort bij Vijfhuizen en deze blog in de gaten voor verdere projectontwikkelingen. En mocht je mee willen doen aan 1 van de vrijwilligers zaaireeksen, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
 
Het Kunstfort bij Vijfhuizen gaat zondag 22 maart weer open voor publiek. Het nieuwe jaar start met de kunsttentoonstelling Holzwege. Parallel aan de kunsttentoonstelling is het Kunstfort Bijenmuseum te bezoeken. U hoeft hiervoor geen extra kaartje te kopen. Openingtijden: woensdag, zaterdag & zondag van 13:00-17:00 uur.

Uhhh, by the way: dracht verwijst naar planten die rijk zijn aan stuifmeel en nectar, en waarvan een groot deel zeer gewild is bij de honingbij (zoals klaver, phacelia, koriander, malva, zonnebloem, goudsbloem, fruitbomen bloesem, linde, wilg, meidoorn etcetera etcetera etcetera - kom deze zomer maar eens kijken in 1 van onze bijenbloemen velden, kan je gelijk de Bijen I tour app downloaden voor extra informatie en beeldmateriaal). 

 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

 

Locatiepartner bijenbloemen velden

 

Projectpartners

 

Sponsoren, subsidiënten en financiers

PBCF Corendon logo_ASN logo_BIO_RON Groen en Doen logo_bouwmaat logo_koop-zaden logo_ruigrok logo_haarlemmermeer logo_de_traay HLMR Logo Nieuwe Pioniers Crowdfuding voor Natuur Logo Nederland Zoemt Logo de Bijenkorf

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: Mon–Wed 13–17, Fri–Sun 13–17
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.