?> Zomer oogstfeest van zondag 20 juli bijzonder geslaagd

Zomer oogstfeest van zondag 20 juli bijzonder geslaagd
29 juli 2014


Onder grote belangstelling namen zo'n 90 bezoekers deel aan het Zomer-Oogstfeest van het Kunstfort Bijenmuseum.

Na het welkomstwoord en een tocht langs de verschillende projectobjecten onthulde de projectleider bij de kunstinstallatie BEE WELCOME een speciale brandstempel in de vorm van een honingbij, waarna iedereen gevraagd werd om ook een BIJdrage aan het project te leveren door een bijenafbeelding in het hout van de installatie te branden. 

Tijdens het grote bijen-brandmerken ging tevens de honingproeverij van Professor Doctorandus Apis Melliferius van start, waarbij de deelnemers het verschil mochten proeven tussen kastanje, linde en acacia honing. Onderwijl werden de kandidaten aan de tand gevoeld over hun honingkennis en benadrukte de Professor nogmaals hoe belangrijk bijen zijn voor de algehele ecologie en dus ook het menselijk voortbestaan.

De projectruimte in het Kunstfort zelf werd eveneens veelvuldig bezocht. De bezoekers keken geboeid naar de teaser van de film More Than Honey en verbaasden zich over de slechte conditie van de wereldwijde bijenpopulatie. Op het nieuwe werk, het drieluik BEE(S) MATTER|S,  werd met veel enthousiasme gereageerd en de 3D kast trok ook flink veel aandacht, vooral van de kleintjes.  

Aan het einde van de middag serveerde restaurant `t Fort toepasselijke honinghapjes en werden de winnaars van de honingproeverij bekend gemaakt en verrast met mooie presentjes. Op het terras konden de mensen nagenieten met een drankje, hapje en een beeldpresentatie van alle projectactiviteiten. Rond een uurtje of zeven verlieten de laatste bezoekers het terrein en genoten wij na van een BIJzonder geslaagde middag.

En tot slot nog de volgende woorden van onze project ambassadeur André Kuipers: 

'Het spijt me dat ik als ambassadeur van het Kunstfort Bijenmuseum afgelopen zondag niet aanwezig kon zijn bij het oogstfeest. Ik heb het leven en werken van bijen altijd heel boeiend gevonden, en als Vijfhuizenaar draag ik ons fort natuurlijk een warm hart toe. Bovendien spelen bijen, zoals u ongetwijfeld weet, een uitermate belangrijke rol in de keten van ons voedsel. Ik hoop volgend jaar in de gelegenheid te zijn om de honing te proeven en een wandeling te maken door het bijenbloem veld.  Graag wens ik u een heel gezellige en leerzame middag toe.' 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.