Workshop reeks 'Bijenbloemen zaadbommetjes maken' succesvol
05 juni 2014


De maand mei stond voor het Kunstfort Bijenmuseum grotendeels in het teken van de workshop reeks 'Bijenbloemen zaadbommetjes maken'.

Zo'n 300 kinderen van verschillende basisscholen uit de Haarlemmermeer kwamen naar het Kunstfort bij Vijfhuizen voor de  workshop 'Bijenbloemen zaadbommetjes maken'. Na een uitleg over bestuiving; de betekenis van nectar en stuifmeel; het belang van dracht bloemen en planten voor wel 35% van al onze voedselgewassen (waaronder de appel, aardbei en zelfs de cacao boon!!); het gevaar van teveel gifgebruik in de tuin en op het platteland, gingen de klassen met opgestroopte mouwen en goede moed aan de slag.

Honderden prachtige, creatieve, perfect ronde, gigantisch grote of juist hele mooie kleine zaadbommetjes zijn er gemaakt. En onderwijl werd er gekletst over het bloemetje van het komkommerkruid dat echt naar komkommer smaakt; de banaan die je maar beter niet kan eten in de buurt van honingbijen kasten; over ultraviolet licht en hoe de honingbij de bloem ziet; over dat ze in de Middeleeuwen honingbijen granaten maakten om de vijand af te schrikken, en over de oude Grieken die bijenwas niet alleen voor kaarsen gebruikten, maar ook als kauwgom, omdat ze het zo lekker vonden en het supergoed was voor het tandvlees!  

Na afloop mochten de kinderen de zaadbommetjes meenemen en een frisse biologische appel pakken, afkomstig van landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek

De workshop reeks had plaats in combinatie met een educatief programma bij de Imkervereniging Haarlemmermeer (de IVH), georganiseerd door het Natuur- en milieucentrum Haarlemmermeer (het NMCH). Alle klassen zijn voor of na de workshop bij het Kunstfort Bijenmuseum bij de imkervereniging geweest om honing te slingeren, waarbij ze een mooi verhaal verteld kregen van de imker over de kunst van het bijen houden. 

De reeks werd eind mei afgesloten met een wilde zaadbommen werpactie met 2 klassen van de Tweemaster uit Vijfhuizen. Tientallen zaadbommetjes hebben ze weggeslingerd op een braakliggend stukje terrein op een steenworp afstand van het Kunstfort Bijenmuseum, en dus ook van onze 2 bijenkolonies bij de fortgracht: de bijen zijn de kinderen dankbaar en we zullen t.z.t. nog wat mooie foto's online zetten als het terrein in bloei staat. 

Deze reeks was niet mogelijk geweest zonder de genereuze steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, waarvoor veel dank.

Verder danken we het NMCH en IVH voor de prettige samenwerking en BIO-RON voor de sponsoring van de 100% biologische bijenbloemen zaadjes. En niet te vergeten wil het Kunstfort Bijenmuseum alle leerkrachten, ouders en kinderen bedanken voor de hulp, betrokkenheid en vele leuke reacties.   


 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

 

Locatiepartner bijenbloemen velden

 

Projectpartners

 

Sponsoren, subsidiënten en financiers

PBCF Corendon logo_ASN logo_BIO_RON Groen en Doen logo_bouwmaat logo_koop-zaden logo_ruigrok logo_haarlemmermeer logo_de_traay HLMR Logo Nieuwe Pioniers Crowdfuding voor Natuur Logo Nederland Zoemt Logo de Bijenkorf

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: Mon–Wed 13–17, Fri–Sun 13–17
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.