Projectruimte in ontwikkeling
14 mei 2014


De projectruimte van het ecologische kunstproject het Kunstfort Bijenmuseum begint steeds meer gestalte te krijgen.

We hebben nieuwe boeken in de collectie waaronder het bijzonder vormgegeven kunstboek 'If Bees are Few...' van Doris Denekamp en Jimini Hignett, met bloemen zaadjes in de kaft en van ‘rauw’ papier gemaakt dus recycleerbaar en 'n potentieel dracht perceeltje in 1!. En de fantastisch informatie-rijke pageturner ‘Het lied van de honing. Een cultuurgeschiedenis van de bij’ van Ralph Dutli.

Verder zijn 2 muurdelen verrijkt met dichtregels en literaire wijsheden van dichter A. Machado en toneelschrijver G.B. Shaw; komt er een eigenzinnig werk van kunstenaar Robert Roelink (van wie nu in het Kunstfort veel werk te zien is binnen de kunsttentoonstelling Blow-Up) en hebben we een speciale Wall of Fame in de ruimte gemaakt, voor  iedereen die bijen gerelateerd werk wil tonen, en waarmee we gestalte willen geven aan de beroemde uitspraak van performance kunstenaar en groot natuurkenner- en minner Joseph Beuys: Jeder Mensch ein Künstler. Aan deze muur hangt nu een prachtige aquarel van Marit Duiff. Tot slot zal, als alles meezit, eind juni het drieluik BEE(S)MATTER|S in de ruimte hangen: een werk over stadsimkerij, stuifmeel en de fascinerende imker-traditie "beebearding".

Bezoek deze zomer dus zeker het Kunstfort. En kom je over 2 weken, dan kun je met een 'vers' potje natuurzuivere honing van de fortbijen naar huis, want deze of volgende week gaan we de lente oogst slingeren. 

Met speciale dank aan Ben onze projectimker! Voor de bijenvolken die hij het project gegeven heeft en zijn trouwe, en meer dan goede, liefdevolle zorg.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

 

Locatiepartner bijenbloemen velden

 

Projectpartners

 

Sponsoren, subsidiënten en financiers

PBCF Corendon logo_ASN logo_BIO_RON Groen en Doen logo_bouwmaat logo_koop-zaden logo_ruigrok logo_haarlemmermeer logo_de_traay HLMR Logo Nieuwe Pioniers Crowdfuding voor Natuur Logo Nederland Zoemt Logo de Bijenkorf

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: Mon–Wed 13–17, Fri–Sun 13–17
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.