?> Op zoek naar Hare Majesteit op Koningsdag

Op zoek naar Hare Majesteit op Koningsdag
27 april 2014

Klik om de afbeelding te vergroten
View the embedded image gallery online at:
https://beeheroes.nl/nl/item/627-koningin#sigProId701ae01586


Afgelopen zaterdag zijn huisimker Ben en projectleider Mariken op zoek gegaan naar Hare Majesteit in 1 van de 2 honingbijen volken, vredig gehuisvest op het kunstfort buitenterrein, vlakbij de fortgracht.

Door één voor één alle ramen over te zetten in een schone kast hoopten we haar in haar volle pracht aan te treffen. Bij het 2 na laatste raam liet ze zich spotten. Door de rode stip op haar borststuk wisten we dat ze van 2013 is, een jonge Royal dus nog en vandaar waarschijnlijk dat het volk zo gezond is. We troffen al 10 honingkamer ramen aan, allen nagenoeg vol en verzegeld. Voor ons oogstfeestje op zondag 20 juli zullen we nu zeker hele mooie, natuurzuivere honing kunnen aanbieden. 

 
Het andere kleine volkje, waarvan leek dat de koningin te oud was omdat ze geen broed had gemaakt, heeft inmiddels de raampjes met eitjes aangenomen die Ben een weekje geleden in de kast heeft geplaatst, en er zijn een paar moerdoppen (ook wel zwerm of koninginnendoppen) aangezet. Dit geeft goede hoop en van de week gaan we luisteren of het tuten en kwaken al begonnen is.    

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.