?> ?> Joseph Beuys en zijn fascinatie voor de bijenkolonie

Joseph Beuys en zijn fascinatie voor de bijenkolonie
14 maart 2014

Klik om de afbeelding te vergroten
View the embedded image gallery online at:
https://beeheroes.nl/nl/item/614-beuys#sigProId1e75965f52

Het Kunstfort Bijenmuseum team is druk bezig met het inrichten van de speciale projectruimte in het Kunstfort.

In deze ruimte komt onder meer: 
- Een 3D kast met 17 prachtige 3D diaparen over het bijenleven 
- Een grafische drieluik over stadsimkerij, stuifmeel en bee bearding, BEE(S)MATTER|S genaamd
- Een teaser van de prijswinnende documentaire More Than Honey (Markus Imhoof, 2012)
- En twee rijk gevulde boeken- en documentatiekasten over bijen, met onder meer diverse kunstboeken- en artikelen, waaronder een Kunsttijdschrift Openbaar Kunstbezit uit 1987 dat geheel gewijd is aan Joseph Beuys. Met daarin een interview met Beuys (door 2 Duitse imkers) over de vele analogien tussen de bijenkolonie en de menselijke samenleving.
Een fascinerend stuk over het warmtekarakter van de bijenkolonie, over de antropologische, politieke, mythische en cultuurhistorische linken en dwarsverbanden tussen mens en bij, en over Beuys visie op de kunst als vormgevingsprincipe dat niet alleen raakt aan het artistieke, maar ook het sociale, het juridische, het therapeutische, het financiele en zelfs het agrarische. Beuys die onder meer beroemd is geworden om zijn uitspraak: ieder mens is een kunstenaar.

We hopen jullie vanaf 6 april te verwelkomen in het Kunstfort!    

Leestip: het nawoord over de kunst van Joseph Beuys in 'Bees, lectures by Rudolf Steiner', Anthroposophic Press, 1998

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.