Wieden voor de bijen, met 1 heerlijk zonnetje erbij
10 juni 2013

Samen met de vrijwilligersgroep van de bijenbloemen zaaireeks en 'onze' onmisbare polderecoloog hebben we afgelopen week het 700 m2 bijenbloemenveld van brandnetel en gras ontdaan. 

Onderwijl hebben we gefantaseerd over een pan vol brandnetelrisotto (zie heerlijk recept van Jamie Oliver hier); zeker vier grassoorten gedetermineerd (met onder andere de talige topper EN visuele schoonheid de IJle Bavik - wauw, quel nom!); gezien dat de phacelia, boekweit, borage en witte krodde het al erg goed doen; flink wat anti-reuma prikkels opgelopen tijdens het brandnetelgrijpen; lommerrijk gepicknickt na noeste arbeid en last but not least: genoten van hoe Kees vakkundig 't omringend wild woekerend gras wegmaaide.

Bedankt vrijwilligers, bedankt Groen & Doen voor de financiële ondersteuning van deze reeks en bedankt Ronald voor wederom heel mooie foto's en we kijken uit naar de volgende activiteit in het veld.


Ps 1 Het artikel uit het Haarlems Dagblad komt nog online!     
P
s 2 Interesse in vrijwilligersactiviteiten in het kader van Het Nieuwe Bijenmuseum, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

 

Locatiepartner bijenbloemen velden

 

Projectpartners

 

Sponsoren, subsidiënten en financiers

PBCF Corendon logo_ASN logo_BIO_RON Groen en Doen logo_bouwmaat logo_koop-zaden logo_ruigrok logo_haarlemmermeer logo_de_traay HLMR Logo Nieuwe Pioniers Crowdfuding voor Natuur Logo Nederland Zoemt Logo de Bijenkorf Logo Oranjefonds

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: Mon–Wed 13–17, Fri–Sun 13–17
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.