Karl Blossfeldt en de phacelia
15 mei 2013

In de kunstinstallatie Bee Welcome die we in juni op het terreplein van het Kunstfort gaan opzetten en inrichten, komt onder meer een kleine selectie van de mooiste phacelia prints van de Berlijnse, begin 20e eeuwse fotograaf Karl Blossfeldt te hangen.

Met zijn objectieve, onopgesmukte  fotoportretten van bloemen en planten werd hij in de fotografie pionier van de kunststroming Neue Sachlichkeit (The New Objectivity).

De phacelia is 1 van de meest nectarrijke drachtbloemen en dus heel gewild bij de bijen. Verder is de bloem van een architectonische schoonheid, en dat is Blossfeldt's oog niet ontgaan. Zijn overige fotoseries van bloemen en planten zijn ook bijzonder aan te raden. De Latijnse spreuk Natura Artis Magistra is op zijn oeuvre en artistieke drive zeker van toepassing.    

De phacelia zit ook in ons door vrijwilligers aangelegde bijenbloemen veld ter hoogte van het oude spoortraject, om de hoek bij het Kunstfort. Komen kijken dus, deze zomer, en niet van snoepen, deze ruwbladige is tenslotte exclusief gezaaid voor de Fortwachters bijen en solitaire insekten in the hood! 

Kijk eens naar de achtergrond van deze blog. Welk tot patroon gemaakte blad of bloem heeft Blossfeldt hier op de gevoelige plaat vastgelegd? 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

 

Locatiepartner bijenbloemen velden

 

Projectpartners

 

Sponsoren, subsidiënten en financiers

PBCF Corendon logo_ASN logo_BIO_RON Groen en Doen logo_bouwmaat logo_koop-zaden logo_ruigrok logo_haarlemmermeer logo_de_traay HLMR Logo Nieuwe Pioniers Crowdfuding voor Natuur Logo Nederland Zoemt Logo de Bijenkorf

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: Mon–Wed 13–17, Fri–Sun 13–17
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.