Fruitbomen op steenworp afstand van bijenvolk
09 mei 2013

De twee appelbomen in de volkstuin op steenworp afstand van de bijenkast staan er prachtig bij. Ze bloesemen dat het een aard heeft! De kraag voeding-rijke biologische paardenmest rondom hun kruin zal daar zeker bij geholpen hebben. De redelijk bloem-vaste honingbij zal met haar harige lijfje de heerlijke stuifmeel van de ene bloem aan haar achterpootjes meenemen naar de andere bloem, om het daar op de stamper achter te laten. De bestuiving is volbracht!

En als de appelbomen stuifmeel dan helemaal wijdverspreid en opgebruikt is, hebben de Kunstfort honngbijen nog altijd heel wat andere gewassen (alhoewel, die hebben met de koude lente nog een inhaalspurt te maken...) en drachtplanten waarop ze kunnen vliegen (in de omgeving staan heel veel paardenbloemen, dovenetels, ontelbare smeerwortels, koolzaad, longkruid, (grauw) wilgen, linden, meidoorns, esdoorns, vogelkers en nog zeker 15 andere appel- en perenbomen).

Het bijenbloemen veld achter de volkstuinen begint langzaam aan 'body' te krijgen. Nog flink wat water &  zon, en water & zon en water & zon, en over een maand of wat hebben we een prachtig weelderig nectar- en stuifmeelboeket aan het ijverige volkje te bieden.      

(klik op 1e foto voor meer foto's)

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

 

Locatiepartner bijenbloemen velden

 

Projectpartners

 

Sponsoren, subsidiënten en financiers

PBCF Corendon logo_ASN logo_BIO_RON Groen en Doen logo_bouwmaat logo_koop-zaden logo_ruigrok logo_haarlemmermeer logo_de_traay HLMR Logo Nieuwe Pioniers Crowdfuding voor Natuur Logo Nederland Zoemt Logo de Bijenkorf

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: Mon–Wed 13–17, Fri–Sun 13–17
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.