Biologische bijenbloemen zaaireeks met vrijwilligers

JW_SIGP_LABELS_08 Komkommerkruid, mosterdzaad en phacelia|

april t/m september 2013

Om gezonde kolonies te houden, is de omgeving van de bijenkasten heel belangrijk. Teneinde het vestigingsklimaat gunstig te maken voor de honingbijen op het Kunstfort terrein en de solitaire bijen en insekten in de omgeving van Het Nieuwe Bijenmuseum, organiseert het Kunstfort voor het groeiproject een serie biologische bijenplanten zaaireeks, en roept vrijwilligers op om zich aan te melden.

 

  • Begin april 2013 start de 1e vrijwilligersgroep o.b.v. de educatief medewerker met een bodemprepareer-activiteit. De locatie voor de bedden, bestemd om het bijenmengsel te zaaien wordt zaaiklaar gemaakt. De bedden zullen dicht in de buurt van de bijenbehuizing staan en in de juiste windrichting liggen.
  • Als de bedden zaaiklaar zijn en de bodem bemest is, gaat de educatief medewerker samen met de vrijwilligers het Tubinger bijenmengsel zaaien. Dit mengel bestaat uit o.a. phacelia, boekweit, gele mosterd, koriander, goudsbloem, korenbloem, bladrammenas, malva, komkommerkruid en dille zaden.
  • Na de zaaiperiode komt de groep eens per zoveel weken samen om volgens het beplantingsrooster imker-, wied-, en composteerwerkzaamheden uit te voeren.
  • De cyclus zal in juni nog een keer worden uitgevoerd om te zorgen voor twee bloeiperiodes; dus meer nectar voor de bijen en een stijgende bodemwaarde, -want veel van de bijenbloemen zijn tevens groenbemesters.
  • Aan het eind van het groeiseizoen worden de bedden winterklaar gemaakt en viert de groep de reeks met een gezamenlijke maaltijd (de op locatie geproduceerde honing incluis!). Het educatief traject zal eveneens - op ludieke wijze - worden geëvalueerd. Tijdens de reeks delen de vrijwilligers opgedane kennis, verrijkende tips en zelfbedachte bijenhoning recepten via de project-blog.

 

Wilt u meedoen?Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kan bij Mariken Straat, projectcoordinator van groeiproject Het Nieuwe Bijenmuseum.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

 

Locatiepartner bijenbloemen velden

 

Projectpartners

 

Sponsoren, subsidiënten en financiers

PBCF Corendon logo_ASN logo_BIO_RON Groen en Doen logo_bouwmaat logo_koop-zaden logo_ruigrok logo_haarlemmermeer logo_de_traay HLMR Logo Nieuwe Pioniers Crowdfuding voor Natuur Logo Nederland Zoemt Logo de Bijenkorf

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: Mon–Wed 13–17, Fri–Sun 13–17
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.