De mens voor de bij: dief en hoeder tegelijkertijd
04 juli 2011

JW_SIGP_LABELS_08 |

Zomer 2011 - Binnenkort zullen de raten, die nu vol honing en was zitten, 'geslingerd' en geoogst worden door de mens. Daarmee nemen we de bijen eigenlijk het broodnodige voedsel af waarmee zij het koude seizoen overleven. En zelfs nu al moeten de bijen hun voorraad aanspreken, omdat er in het door mensen gecultiveerde landschap vol asfalt, gebouwen en landbouwgrond niet voldoende bloemen meer bloeien om nectar te kunnen winnen.

 

In de Haarlemmermeer leven de bijen vooral van de gele bloemen van de Koolzaad, deze plant bloeit echter maar twee maal per seizoen. Nu het Koolzaad uitgebloeid raakt, verandert de wereld voor de bijen als het ware in een woestijn. De mens moet de gestolen honing dan vervangen door suikerwater en medicijnen om het volk te laten overleven en ze bovendien weerbaar te houden tegen ziektekiemen.

Bijen zorgen, behalve voor honing, voor kruisbestuiving van heel veel gewassen. Wanneer de bijen nog meer uit onze leefomgeving zouden verdwijnen, zullen veel voedingsmiddelen waarvan we als mens afhankelijk zijn niet meer geproduceerd kunnen worden; misschien moeten ook wij dan maar aan de vitaminepillen, wanneer bijvoorbeeld vele fruitsoorten niet meer verkrijgbaar zijn.

De relatie tussen bijen en mensen is er dus een van wederzijdse afhankelijkheid. En daarin ontstaat de ambivalente rol van de mens; steeds meer soorten dreigen door de gevolgen van de menselijke ontwikkelingsdrang uit de genenpoel te verdwijnen. We zijn er dus enerzijds de oorzaak van dat er voor andere soorten geen plaats meer is. Maar als we uiteindelijk zelf willen overleven, moeten we er - opnieuw door menselijk ingrijpen - voor zorgen dat andere soorten dat ook kunnen. We worden zo een kunstmatige hoeder van de natuur.

Wat kunt U eraan doen?
Het Kunstfort biedt haar bezoekers in het kader van de tentoonstelling Dolly, en het kunstwerk Why we Fly, why we Die van Stadtimkerei Finger, zakjes met zaad voor bijenplanten aan. De kunstenaars vragen u uit naam van de bijen om dit zaad overal in de regio te uit te strooien. Uit het zaad groeien bloemen die - verspreid over het seizoen - zullen bloeien, zodat de bijen het hele seizoen door hun nectar kunnen oogsten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

 

Locatiepartner bijenbloemen velden

 

Projectpartners

 

Sponsoren, subsidiënten en financiers

PBCF Corendon logo_ASN logo_BIO_RON Groen en Doen logo_bouwmaat logo_koop-zaden logo_ruigrok logo_haarlemmermeer logo_de_traay HLMR Logo Nieuwe Pioniers Crowdfuding voor Natuur Logo Nederland Zoemt Logo de Bijenkorf

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: Mon–Wed 13–17, Fri–Sun 13–17
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.