?> De mens voor de bij: dief en hoeder tegelijkertijd

De mens voor de bij: dief en hoeder tegelijkertijd
04 juli 2011

JW_SIGP_LABELS_08 |

Zomer 2011 - Binnenkort zullen de raten, die nu vol honing en was zitten, 'geslingerd' en geoogst worden door de mens. Daarmee nemen we de bijen eigenlijk het broodnodige voedsel af waarmee zij het koude seizoen overleven. En zelfs nu al moeten de bijen hun voorraad aanspreken, omdat er in het door mensen gecultiveerde landschap vol asfalt, gebouwen en landbouwgrond niet voldoende bloemen meer bloeien om nectar te kunnen winnen.

 

In de Haarlemmermeer leven de bijen vooral van de gele bloemen van de Koolzaad, deze plant bloeit echter maar twee maal per seizoen. Nu het Koolzaad uitgebloeid raakt, verandert de wereld voor de bijen als het ware in een woestijn. De mens moet de gestolen honing dan vervangen door suikerwater en medicijnen om het volk te laten overleven en ze bovendien weerbaar te houden tegen ziektekiemen.

Bijen zorgen, behalve voor honing, voor kruisbestuiving van heel veel gewassen. Wanneer de bijen nog meer uit onze leefomgeving zouden verdwijnen, zullen veel voedingsmiddelen waarvan we als mens afhankelijk zijn niet meer geproduceerd kunnen worden; misschien moeten ook wij dan maar aan de vitaminepillen, wanneer bijvoorbeeld vele fruitsoorten niet meer verkrijgbaar zijn.

De relatie tussen bijen en mensen is er dus een van wederzijdse afhankelijkheid. En daarin ontstaat de ambivalente rol van de mens; steeds meer soorten dreigen door de gevolgen van de menselijke ontwikkelingsdrang uit de genenpoel te verdwijnen. We zijn er dus enerzijds de oorzaak van dat er voor andere soorten geen plaats meer is. Maar als we uiteindelijk zelf willen overleven, moeten we er - opnieuw door menselijk ingrijpen - voor zorgen dat andere soorten dat ook kunnen. We worden zo een kunstmatige hoeder van de natuur.

Wat kunt U eraan doen?
Het Kunstfort biedt haar bezoekers in het kader van de tentoonstelling Dolly, en het kunstwerk Why we Fly, why we Die van Stadtimkerei Finger, zakjes met zaad voor bijenplanten aan. De kunstenaars vragen u uit naam van de bijen om dit zaad overal in de regio te uit te strooien. Uit het zaad groeien bloemen die - verspreid over het seizoen - zullen bloeien, zodat de bijen het hele seizoen door hun nectar kunnen oogsten.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Kunstfort Projects: Bee Heroes is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort Vijfhuizen (sinds lente 2013). Het is een project voor, door en over bijen – én mensen – dat raakt aan thema’s als biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur, voedsel- en landbouwbeleid en klimaat-verandering. Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijn-ziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers.

Kunstfort Projects: Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers en geïnteresseerden in cross-overs tussen natuur en kunst. Op wisselende locaties in en rondom het Kunst-fort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.Op het forteiland zorgt de project imker op natuurvriendelijke wijze voor twee honingbijenvolken en er is bijenbeplanting aangelegd zoals krokussen, een kruidenbed, klimop en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhoudt een vrijwilligers-groep 6500 m2 ecologische bijenbloemenvelden.

Tevens zijn er workshops voor scholen en ouders met kinderen, en bieden we vanuit de Pollinator Academy van projectpartner the Pollinators lezingen aan rondom het thema bijen & biodiversiteit en de rol van de mondiale vrijemarkteconomie in de bijensterfte.

Het project bestaat sinds lente 2013 en de projectleider is Mariken Straat.

Accountnaam op instagram is project_beeheroes

*  zie de Case Statement van het project hieronder als bijlage toegevoegd *

*  blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands *

Mariken foto

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.