Koningin van de Fortbijen sticht nieuw bijenvolk
24 juli 2011

JW_SIGP_LABELS_08 ||

Het volk van Fortbijen in het kunstwerk Why we Fly, Why we Die van Stadtimkerei Finger is inmiddels zo groot geworden dat het tijd werd om te 'zwermen'. De bijenkoningin neemt dan een deel van het volk mee naar een nieuwe plek om daar een kolonie te stichten.

Om te voorkomen dat de bijen daarvoor een - voor mensen - onwenselijke plek vinden, heeft imker Pim Lemmers de koningin en een deel van het volk in een kast elders geplaatst. Al eerder werd de koningin daartoe gemarkeerd met een groene stip op haar borstschild, zodat ze sneller te vinden is tussen de wel 40.000 bijen in de kast; ontdekt u op de foto waar de koningin zit?

It's a bee's life
Een bij leeft ongeveer een maand, maar een koningin kan wel vijf jaar oud worden. Normaal gesproken heeft de kleur van haar markeerstip een betekenis; aan die kleur kunnen imkers namelijk zien van welk jaar de koningin is. Speciaal voor de kunsttentoonstelling Dolly, over groen en duurzaamheid, werd echter de koningin bij uitzondering met een groene stip gemarkeerd. (Voor koninginnen van 2011 is de kleur eigenlijk blauw.)

Het bijenvolk is nu 'moerloos'; ze zullen daarom spoedig een van de werkbijen kiezen als koningin. Deze dame wordt dan door een heuse hofhouding van werkbijen onophoudelijk gepoetst en vertroeteld. Ze zal bevrucht worden door darren, de mannetjesbijen, die daarna sterven omdat hun taak erop zit.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

 

Locatiepartner bijenbloemen velden

 

Projectpartners

 

Sponsoren, subsidiënten en financiers

PBCF Corendon logo_ASN logo_BIO_RON Groen en Doen logo_bouwmaat logo_koop-zaden logo_ruigrok logo_haarlemmermeer logo_de_traay HLMR Logo Nieuwe Pioniers Crowdfuding voor Natuur Logo Nederland Zoemt Logo de Bijenkorf

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: Mon–Wed 13–17, Fri–Sun 13–17
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.