?> ?> Ecologisch kunstproject Het Kunstfort Bijenmuseum | Opstartfase 2013

Ecologisch kunstproject Het Kunstfort Bijenmuseum | Opstartfase 2013
04 april 2013

JW_SIGP_LABELS_08 |


Het Kunstfort Bijenmuseum  is een ecologisch kunstproject op het terrein van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen én mensen, dat raakt aan de thema’s duurzaamheid, bijen- en bijensterfte, biodiversiteit, landschap & ecologie en het huidige landbouw- en voedselbeleid.

Het Kunstfort Bijenmuseum is een groeiproject, en een vervolg op het tijdelijke kunstwerk Why we fly, why we die van Stadtimkerei Finger (DU). Dit werk was te zien tijdens de kunsttentoonstelling Dolly in 2011.

Het Kunstfort Bijenmuseum programma is divers, en omvat in ieder geval
de volgende activiteiten:

  • De ‘huisimker' gaat twee bijenvolken op het buitenterrein van het Kunstfort beheren
  • Er komt een educatieve en eigenzinnige bijen kunstinstallatie op het terreplein van het Kunstfort
  • Geplande vertoningen van de documentaire More Than Honey (Markus Imhoof, 2012) in de natuurbibliotheek van het Kunstfort
  • Diverse vrijwilligersreeksen waarbij we samen met buurtbewoners, geïnteresseerden en projectpartners zoals M.E.E.RGroen, Landschap Noord-Holland, NMCH en Imkervereniging Haarlemmermeer biologische drachtplanten percelen en bloemenvelden aanleggen in de openbare ruimte (in een straal van maximaal 6 km van het Kunstfort)
  • Een ludiek en educatief programma met speurtocht en workshops voor (school) kinderen
  • In samenwerking met het Fortrestaurant zijn 2 grote kruidenbakken gemaakt met salie, lavendel, marjolein, tijm en rozemarijn. De oogst is voor het restaurant, haar bezoekers én de foeragerende bijen
  • De honingopbrengst van de bijenvolken gaan we voor een prikkie verkopen als overheerlijke, lokaal geproduceerde en biologische Kunstforthoning


De specifieke (deel)thema’s van het project overkoepelend, willen we met Het Kunstfort Bijenmuseum ook de aandacht vestigen op de schoonheid van de bijenwereld en de bezoeker door de aangeboden activiteiten ‘tot verwondering, fascinatie en bewustwording prikkelen’ (waarbij er met kennis van zaken op wordt toegezien dat de bijen niet u zullen prikken!).

De voorbereidingen zijn op het moment in volle gang, maar mocht u speciaal over dit project op de hoogte gehouden willen worden, neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.op met projectcoördinator Mariken Straat, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Dit project komt mede tot stand dankzij:
PBCF Groen en Doen logo_bouwmaat logo_haarlemmermeer logo_ASN

logo_koop-zaden  

!!  Via koopzaden nemen wij alleen niet met pesticiden bewerkte zaden af  

 

 

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Over

Over


Bee Heroes
(voorheen Kunstfort Bijenmuseum) is een meerjarig ecologisch project van het Kunstfort bij Vijfhuizen. Het is een project voor, door en over bijen – én mensen.

Aan bod komen thema’s als duurzame samenleving, biodiversiteit en ecologie, ambacht en cultuur en voedsel- en landbouwbeleid.

Ook vraagt het project aandacht voor de wereldwijde bijen verdwijnziekte, de colony collapse disorder (CCD); een serieus probleem sinds de jaren 90 dat dystopisch aandoende fenomenen met zich meebrengt zoals robobees, drones die bijen vervangen als bestuivers. 

Bee Heroes biedt een interdisciplinair programma voor natuur- en cultuurliefhebbers, ouders met kinderen en mensen die geïnteresseerd zijn in duurzaamheid.

Op wisselende locaties in en rondom het Kunstfort zijn tijdelijke presentaties van objecten en (kunst)werken rondom het bijenthema te zien.

Op het forteiland zorgt de huisimker op natuurvriendelijke wijze voor twee bijenvolken en er is bijenbeplanting zoals krokussen, kruiden en een wimperlinde. In het dorp Vijfhuizen onderhouden de projectvrijwilligers 6000 vierkante meter bloemenvelden voor de bijen. 

Tot slot zijn er weer educatieve workshops voor kinderen, komt er een film- en lezingenreeks en gaat in samenwerking met ontwerpbureau Overtreders W een bijenpaviljoen op het forteiland gebouwd worden.


Het project bestaat sinds lente 2013.

* blog entrees over lokale activiteiten zijn alleen in het Nederlands

Blogoverzicht

Partners

Hoofd projectpartner en opdrachtgever

Locatiepartner bijenbloemen velden

Projectpartners

Sponsoren, subsidiënten en financiers

Contact

Kunstfort bij Vijfhuizen
Fortwachter 1, Vijfhuizen (NH)
www.kunstfort.nl
Open: alle dagen van 13:00 tot 17:00 uur, behalve maandag en donderdag (dan gesloten)
Check website voor vakanties en expo wisselingen
Voor meer info over het Bee Heroes project mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.